Żywienie dzieci – zdrowy start w przyszłość
Przedszkole Samorządowe w Kobierzycach posiada system kontroli jakości produkcji żywności dla dzieci HACCP. Zakłada on systematyczną kontrolę wszystkich etapów procesu produkcyjnego żywności.
Kuchnia produkuje 3 posiłki dziennie.
Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco.
Przy układaniu jadłospisów stosuje się tak zwany system dekadowy to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek. Ponadto opieramy się na zasadach racjonalnego żywienia, które polega na takim doborze produktów w całodziennym jadłospisie, aby dostarczały organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.
Sami przygotowujemy desery, pieczemy domowe ciasta.
Posiłki dobieramy tak, by mieściły się w granicach norm dla dzieci w wieku przedszkolnym pod względem kalorycznym i energetycznym czyli takich, które zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych i witam in.
Jadłospis dekadowy jest modyfikowany i urozmaicany, tak aby wartości odżywcze oferowane w menu optymalnie sprzyjały zdrowiu dzieci.
Dbamy o to, żeby codziennie między śniadaniem a obiadem dzieci otrzymywały owoce.
Do produkcji żywności używane są zioła i naturalne przyprawy. Nie używamy produktów z glutaminianem sodu i konserwantów.
Ograniczamy ilość cukru i soli w posiłkach. Do posiłków dodajemy ziarna i otręby aby wzbogacić posiłki o niezbędne składniki w diecie.
Do przygotowywania potraw używamy tylko zdrowych tłuszczów: olejów tłoczonych na zimno i prawdziwego masła (nie stosujemy margaryny)
Posiadamy piec konwekcyjno – parowy co umożliwia nam ograniczenie dodatku tłuszczu do potraw
Dla zdrowia i bezpieczeństwa dzieci również wykonujemy:
- raz w roku badanie mikro i makro biologiczne wody,
- raz w roku badanie naszego gotowego produktu np.: kotleta, gulaszu itp.
Raz w tygodniu śniadanie dla starszych grupa podawane jest w formie szwedzkiego stołu.
Zgodnie z powiedzeniem „jemy oczami” dbamy o sposób podawania wszystkich potraw, tak by były kolorowe i zachęcające do spożycia.